HTML

ULCV epitesen Del Koreaban

Itt majd egy naploszeru beszamolo lesz fellelheto.

Friss topikok

  • zsomatograf2: 2016-ban még mindig jó, hogy nem került törlésre a blog. Rengeteg érdekes dolgot lehet itt találni... (2016.07.13. 15:50) szombat 05.06.10
  • marabou: ... jó a zene... a repülö-pilot job pedig egy nagyon "veszélyes üzem"! De legjobban a bulbaorr-fel... (2013.01.02. 20:18) vasarnap 27.06.10
  • marabou: ... ez tan-, és vizsgaanyag, a hosszujaratu kapitanyin? Öröm nezni az izmok es a rutin harmoniajat... (2013.01.02. 19:49) Kenyersutes II.
  • comp: A totalcar.hu-ról találtam ide, nagy élvezet volt végigolvasni a blogot. Én is várom a folytatást. (2011.01.08. 12:54) Folyt. kov.
  • amatőr: Köszi a részletes válaszra mutató hivatkozást a belsőség blogon feltett kérdésemre! Az érdekelne ... (2010.12.08. 13:13) Sea trial III.

Linkblog

Filmek - csak ugy II.

2010.08.14. 07:13 malay

4 komment

Filmek - csak ugy

2010.08.14. 06:56 malay

< /object>

 

2 komment

Tajfun 10-12.08.10

2010.08.14. 06:53 malay

Ma szerencsesen megerkeztunk a regi horgonyzo helyunkre. Az elmult ket nap meglehetosen hektikus volt.
11-en reggel csapott le rank a vihar. Meg hajnali fel hatkor mondtam a Capomnak, hogy keszitse el a gepet 6-ra, mert az ido folyamatosan romlik, igy szeretnek kimenni a nagy vizre.                                                                             

Swordfish: Typhoon - Dianmu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.30-kor elkezdtuk volna felhuzni a horgonyt, ha tudtuk volna. Ekkorra mar olyan ero volt mar a lancon, hogy meg geppel sem tudtam segiteni a felhuzasaban. Amikor meg felszakadt az 55 csomos szel ugy fujt bennunket mint a szaraz falevelet. Na ezt tessek elkepzelni…."0" lathatosag, omlik az eso, de ugy hogy az orrodig sem latsz, 55 csomos allando szel neha megfuszerezve 60-65 csomos lokesekkel….a horgony meg mar nem fog. 11 lanchossz volt kint, ami maga 300 tonna, plusz a horgony a maga 18 tonnajaval. Elkezdtunk sodrodni egy 1.2 merfoldre levo ellato hajo fele. Hivtam oket radion, hogy ha tudjak hozzak fel a “gorbe vasuk” mert en az enyemet nem tudom, s ha ez igy megy tovabb, le fogom oket gyalogolni. Szerencsejuk volt….elhuztak az utambol. Jott a Hanjin Sao Paulo akit szinten elsullyesztessel fenyegettem, de ok nem voltak ilyen szerencsesek. Nem volt mit tenni folraktam a gepet felero elore, igy nyerven egy kis sebesseget. Igazi szerencse volt, hogy az adott pillanatban a horgony nem tudott megkapaszkodni, igy egy jo 100-150 meterrel elcsusztam a fentemlitett hajo elott. Nem voltam egyedul a horgony vonszolassal, szoval el lehet kepzelni a sivalkodast a radion, ott, akkor.

Swordfish: IMG 0034

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kb. ket ora vonszolas utan sikerult a hajot szelbe forditani ill. a gepet lassu eloreben tartva plusz a 11 shackles lanccal a hatam mogott meg allni, ill. pozicioban maradni. Most eppen azon melazom, hogy ha 40-45 csomos szel megtudott bennunket (ennyi volt ugyanis kezdetekben amikor mar mutatkoztak a “dragging” jelei es kiadtam az utasitast a gep keszitesre) mozditani, akkor mi szart csinalhat a hajoval, ha 7-8 magasan van rakva, sokkal nagyobb szelnek kitett felulettel . Valoszinuleg, de ez csak az en velemenyem, hogy rakott allapotban a legjobb megoldas, ha az ember 25-30 csomos szel eseten felhuzza a horgonyt  es kimegy a nyilt tengerre sodrodni. A tajfun eszmeletlen gyorsan ment at felettunk, de maga mogott hagyta a “dog hullamokat”, ami a mi ures rocsonk eseteben egyet jelentett az alvas deprivacioval. 25-30 fokot dulongeltunk igen csak roved periodus idovel leven a metacentrikus magassagunk 12 meter.  Mara azonban ujra sut a nap. Delutan kettore kaptam revkalauzt. Mit mondjak azert a sok szarert amit itt Koreaban megettem mind valos mind atvitt ertelemben, karpotolva erzem magam, hogy  parancsnoka lehettem ennek a szepseges szornyetegnek. Parancsnokolni egy ilyen monstrumot feler egy mentalis orgazmussal. Aki csinalt valaha ilyet az tudja, hogy mirol beszelek, aki meg nem annak ugy is hiaba mondanam...nekik megmarad a "gusztustalan, szimpla testiseg”, s az azzal jaro foldi orom:-).
 

Szólj hozzá!

Tajfun 10.08.10

2010.08.14. 06:46 malay

 

Ma elhuzom a belem maroknyi legenysegemmel, mert tajfun kozeleg.

Swordfish: Typhoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swordfish: Jinhae Man anchorage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelenlegi pozicionk nem lenne rossz a vihar atveszelesere, de mostanra mar meglehetosen zsufoltta valt (nehany tucat, ha nem szaz kis bakuli horgonyzik korulottunk), igy a biztonsag erdekeben a hajogyar ugy dontott, hogy a nagyok huzzanak balra el.

Lehetosegeink meglehetosen korlatozottak, mert az uzemanyagunk igen csak fogytan van. Az a 90 tonna dizel, meg a 110 tonna nehez olaj ami a rendelkezesunkre all, normal esetben egy napra sem volna eleg. Meg nem tudom mi tevo legyek… Az lenne az igazi megoldas, ha attudnek menni a Tsushima sziget masik oldalara, de a fent emlitett korulmenyek miatt feltehetoleg csak keresek egy szabadabb vizfeluletet itt a kozelben. Az “okosoktol” mar kaptam jo tanacsot miszerint hajozzak el a koreai felsziget masik oldalara. Nem rossz otlet, csak uzemanyag hijjan kivitelezhetetlen. Hej azok a regi szep idok…..amikor a fogep meg nem a fedelzet alatt, hanem  az arbocon volt….
Ilyet sem csinaltam meg, hogy papirok, terkep, legenyseg, uzemanyag nelkul hajozom el, kulonosebb cel nelkul. Minden rosszban van valami jo, igy ha egyszer majd meggondolom magam , s befejezem tengeresz palyafutasomagam, majd elmehetek Szudanba tovabbkepzest tartani a helyi kalozoknak, a “Hogy raboljunk el egy Ultra Large Container Vessel-t” cimmel.
A csutortoki utazasombol sem lesz valoszinuleg semmi. Ennek csak egy negativ vonzata van, ha visszajovunk ugy rugnak majd ki az orszagbol a vizum szabalyok megsertese okan, mint a sicc. Ez foglalkoztat azonban jelenleg a legkevesbe. Az meg, hogy egy evig nem johetek vissza Koreaba, abszolut nem keserit el….
 

Szólj hozzá!

Kenyersutes II.

2010.08.14. 06:37 malay

8 komment

Kenyersutes

2010.08.14. 04:09 malay

 

Egy sikertelen es tobb kevesbe sikeres probalkozas utan kitartasom siker koronazta.

Swordfish: IMG 0009

 

Swordfish: IMG 0005

 

Swordfish: IMG 0026

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Most mar csak attol tartok, ha egyszer sikerul helyreallitani a(z) (erkolcsi) vilagrendet, ezek az “atkozottak” nem lesznek hajlandok megenni tobbe a (meglehetosen izetlen) “toast breadet”, hanem majd tovabbra is suthetem nekik “Laci bacsi” aranybarna ropogos csodait.
Egy kedves ismerosom irta, hogy sose sajnaljam az uj tapasztalatok megszerzesere forditott idot, jol johet meg az a tudas a jovoben. Most csak azt sajnalom, hogy jo 20 evvel ezelott nem forditottam eleg figyelmet Szucs Toni hajoszakacs kollegam (baratom) munkajara, …….egy ket csalodastol megkimelhettem volna magam.
Van egy elektrikusom aki (cirka 120 kg), azt mondta, ha ilyen kenyereket sutok a jovoben is, o akkor mar ellesz rajta meg vajon a szerzodese vegeig. Mi ez, ha nem dicseret? Manapsag nem art, ha a suszter a kaptafa mellett mas egyebhez is ert.
A heten meg errepulok Fukuokaba, aztan lassacskan keszulok hazafele…...Eppen ideje lesz. Az elmult egy-masfel honap amit majdnem tokeletes izolacioban toltottunk, mar mutatja hatasat. Eddig sem voltam teljesen “kerek”, de mostanra mar  egy “kockafeju bulgar” is erdekes embernek tunhetne mellettem.

Szólj hozzá!

hetfo 02.08.10

2010.08.03. 00:42 malay

 

Elerkezett eletunkbe a varva vart nap. Na nem mindenkinek, de a Caponak igen. Csutortokon veszi a satorfajat es hazarepul “mocorszagba” a csaladjahoz. Mit mondjak banom is meg nem is. Tipikus kepviseloje fajtajanak (szorostalpu), de gyengesegei mellett volt egy eros oldala is, meg pedig a fozes. Nem kell itt semmi kulonosre gondolni, alap kajak voltak, de roppant joizuek. Minap peldaul “kozonakkal” lepett meg bennunket a delutani kavera, melynek a magyar megfeleloje a kuglof lenne azt hiszem. Az, hogy kicsit szenes volt a teteje, senkit nem zavart.  Aki valamelyest jartas az Angliusok nyelveben, annak nem arulok el ujat, hogy nekik bizony van olyan sutijuk amit sand cake-nek azaz homok sutinek, ill. mud cake-nek iszap sutinek hivnak. Nyelvujito elodeinkhez hiven ezt a mi sutinket elneveztem szen sutinek (coal cake). Ocsmany kinezete ellenere az ize nem volt rossz, mit mi sem bizonyit jobban, hogy egy morzsa sem maradt belole.
A kenyereim minosege naprol napra javul, amiert kulon koszonet illeti Moha (Safar Andras) nevu kollegamat. Igy mar ketten vagyunk pekek en es a harmadik tisztem.
Osszessegeben nincs rossz eletunk. Stresszt mint olyat, hirbol sem ismerjuk, a hovegi papir munka meg csaknem nulla. Legfobb gondom, hogy milyen munkat talaljak ki a bosunnak, mert o ,ha kell, ha nem minden reggel 5.30-kor kotelessegtudoan megjelenik a hidon.
Az elkovetkezo het a teljes izolacio jegyeben fog telni. A Samsung hajogyar a rendes evi, egy hetes szabadsagra megy. Mindenki. Nagykapu bezar, azt jo napot. Na eddig sem nagyon hianyoztak, majd elleszunk nelkuluk valahogy.
Tervezem, hogy csinalok egy mentocsonak gyakorlatot valamelyik nap es osszekotve a kellemest a hasznossal, rajtautunk az egyik kozelben pecazo halaszhajon, s veszunk toluk egy kis friss halat a “fulopjeimnek”.
Magam nem vagyok halas, de itt az elmult 2 es fel honap alatt annyit ettem, mint az azt megelozo 20 evben osszesen.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása